Adsz vagy kapsz / Trick 'r Treat [2007]

Halloween éjszakája. Amikor bármi megtörténhet. A baj akkor üt be, amikor meg is történik. Négy történet, négy kis szösszenet, amelyek ugyanazon éjszakán, ugyanazon a környéken játszódnak. Ebből adódóan ügyes átfedések is vannak köztük.

Michael Dougherty 2007-es filmje nem véletlen lett az egyik legnépszerűbb Halloween-film a horrorrajongók körében. És pont.

Az első történetben egy gyilkos hajlamú iskolaigazgató kínál meg cukorkával egy helyi kölyköt, aki ettől ki is purcan. Éppen ásná el a holttestet az udvarban, amikor is megzavarja őt a fia...

A következőben néhány barátnő egy buliba készül, ehhez pedig pasikat akarnak fogni. A Piroskának öltözött lány azonban túlságosan szemérmes a többiekhez képest, jól magára is marad, de valaki követni kezdi...

Aztán egy városi legenda következik, amelyet néhány gyerek idéz fel, akik egy 30 évvel ezelőtti, állítólag előre megtervezett buszbaleset helyszínére igyekeznek. Van, amire azonban ők sem számítottak.

Végezetül láthatunk egy mogorva, magának való öreg embert. Nem szívleli ezt az ünnepet, jól el is üldözi a csokiért, cukorkáért kopogtató gyerekeket. Viszont egy különös kislány egy a zsákkal a fején csak nem akar üres kézzel távozni.


Ugyan nálunk, Magyarországon nem tradíció a Halloween, de nem kell töklámpást faragnod ahhoz, hogy átérezd a flesst, amit ez az alkalom képes nyújtani. Elég megnézned ezt a gyöngyszemet. Nem túloztam. Ilyen tökéletesen talán egy film sem adja vissza a Halloween hangulatát, mint a Trick 'r Treat. Atmoszférája elsősorban nem csak félelmetes, egy hangyányit talán még meseszerű is, de bőven a normális keretek között tartva azt. Mondhatni, remek tálalásban kapsz egy szeletet ebből a hagyományból.

Elsősorban ugyan horrorról beszélünk, de nem mellőzték a humort sem, amely kissé könnyedebb köntösbe helyezi úgy cakk-pakk az egész filmet. Továbbá hozzájárul a röpke játékidő, a maga 82 perces hosszúságával, akarom mondani rövidségével. Méltán az egyik legnépszerűbb film, amely erről az éjszakáról szól.

8/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]