A vég / Fin [2012]

Régi cimborák sok-sok év után újra összecsapódnak egy közös estére, a közösségtől távol eső kis
házikóban. Mindenki jelen van, kivéve egy valakit, akivel annak idején pszichés problémák voltak, de már kikerült az intézetből. Egy meteor húz el a Föld felett, amelynek hatására különös dolgok történnek, ahogy az természetesen várható egy ilyen filmnél. De ami a legfurcsább: miután a kis csapat útnak ered, azt veszik észre, hogy az emberek eltűntek a föld színéről.

Egyből belecsapok: régen láttam ilyen rossz filmet.

A meteor okozta természetfeletti jelenségekkel mostanság egyre több film foglalkozik. Ugye ott volt a Plus One, a Coherence, de szó mi szó, ezen három film közül csak az utóbbi az, ami még jó is volt. Bizonyos szempontból azonban mégis testvérfilmnek tekinthetők, de mégicsak a Coherence a nagytesó, a Plus One mondjuk a középső, míg a Fin a legkisebb, aki ezúttal nem jár szerencsével.


Döcögősen indul, megismerjük a szereplőket, lefutjuk a kötelező köröket, majd ugye beüt a gebasz. Itt úgy éreztem, elkaptam a fonalat, kezdett érdekelni, mégis mi fog történni, de a készítők messze nem a legjobb irányba mentek el. Eszem ágában sincs spoilerezni, bár tény, hogy egy mondatban is letudnám zavarni, annyit azért elárulok, hogy nem érünk el a játékidő feléig, amikor is merő unalomba fullad a film. És onnantól gurulunk lefelé a lejtőn, megállíthatatlanul. Ahogy kitisztul a szereplők, és ezzel együtt előttünk is a kép, egyfajta céltalan kallódás az, amit nézhetünk a fennmaradó időben. Ráadásul olyan karakterekkel, akikkel képtelenség azonosulni. Akit valamennyire felépítettek, az általában valami szemétláda, vagy esetleg egy idegesítő figura, a többiek pedig... csak ott vannak.

Nem egyszer fordult elő velem kapcsolatban, hogy az egekig magasztaltam a spanyol filmeket. Nos, most vakarhatom a fejem, ugyanis sikerült belefutnom egy nagyon is borzasztó alkotásba. Pedig ha úgy vesszük, apokalipszis-film, ráadásul túlélő-film is egyben, egy kis csapat kálváriáját követhetjük nyomon, miközben próbálnak rájönni, mi a fene történt: röviden minden adva volt tematikailag, műfajilag egy nagyon is frankó szórakozáshoz. Kár, hogy mindez kreativitás hiányában történt.

Volt egy jó alapötlet, innen-onnan összekotort ideákból, ennek nyilván nagy lelkesedéssel neki is ültek, majd elfogyott a szufla, és átmentek izzadságszagúba. Ha tehetitek, kerüljétek el. Ha nem tudtok aludni, akkor nyugodtan tehettek vele egy próbát.

2/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]