Behálózva / Closed Circuit [2013]

London, Borough piac, átlagos hétköznap délelőtt, ahogy az első percekben láthatjuk. Majd hirtelen
bomba robban, amely 120 ember halálát okozza. Ugrunk hat hónapot, amikor is közeledik az egyetlen gyanúsított tárgyalása. Mivel a vádlott védőügyvédje öngyilkos lesz, így Martin Rose (Eric Bana) veszi át a helyét. Kiderül, hogy a gyanúsított speciális ügyvédje nem más, mint Claudia Simmons-Howe (Rebecca Hall), akivel Martinnak nem szabadna kommunikálni, egykori viszonyukat pedig hétpecsétes titokként őrzik egymás közt. Martin, ahogy egyre mélyebbre ássa magát az ügyben, lassan egy összeesküvés nyomaira bukkan.

A Closed Circuit tipikus példája annak, amikor nem képesek tisztességesen kitölteni egy laza másfél órát, így belekerül jó néhány abszolút felesleges jelenet. Értsd ezt úgy, hogyha ezeket dobják, és jobban ráfókuszálnak a fő szálra, egy nagyon fasza thriller is kisülhetett volna belőle. Így viszont egy meglehetősen döcögős, egysíkú végeredményt kaptunk az arcunkba. Sikerült összehozni egy olyan filmet, amiben tulajdonképpen mindvégig történik valami, konkrétan nincs megállás, mégis: unalmas.


Márpedig ott volt a lehetőség: maga az alapsztori, még ha nem is egy világmegváltó eredeti történet, de egész jól van kezelve, amelyhez egy nagyon hideg atmoszféra is társul, lévén, hogy a helyszín London: szürkeség, hideg, és még az aláfestő zene is olykor igencsak borzongató tud lenni. Megteremtették azt a kis túlzással élve, velőtrázó légkört, de mint tudjuk, ez még nem elég. Továbbá a színészek terén sem tudom rossz szavakkal illetni a filmet, hiszen kaptunk főszereplőnek egy Eric Banát, míg a női vonalat Rebecca Hall erősíti.

A végösszeg valahol egy közepes szintet üt meg. Az még hagyján, hogy John Crowley nem egy kifejezetten jó rendező, de a forgatókönyvet az a Steven Knight követte el, aki olyan remek mozikért felelős írói téren, mint az Eastern Promises vagy a Locke - utóbbit amúgy rendezte is. Na jó, azért ő sem makulátlan, hiszen a Hummingbird is az ő keze munkája. A Closed Circuit viszont maximum (!!!) egy unalmas, esős délutánra ajánlott, ha nincs jobb dolgot. De a kávéval készüljetek!

5/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Halálos hallgatás / Dead Silence [2007]