Vétkek völgye / The Canyons [2013]

Unatkozó milliomospalánták, tökéletes testek, szex fűvel-fával. Ismerős? Igen, joggal ugrik be Bret Easton Ellis neve, aki történetesen nekem az egyik kedvenc írom. Abba most nem akarok belemenni, hogy a sorai milyen hűen átadják ezeknek a kiüresedett életű burzsuj kis köcsögöknek a semmitmondó belső lelkiállapotát, inkább arra térjünk rá, hogy mennyire nem működik egy film, ha a forgatókönyvét maga Ellis írja.

És ha hiszitek, ha nem, a film rendezője nem kisebb moziknak írt annak idején szkriptet, mint a Taxisofőr, a Dühöngő bika, és hogy csak még egyet említsek, a Krisztus utolsó megkísértése. Igen, Paul Schraderről van szó, bár igaz ami igaz, az imánt felsorolt filmekhez azért Scorsese is kellett. Azonban ha Schrader rendezői munkásságára vetünk egy pillantást, rájövünk, hogy voltaképp nem egy tehetséges direktorról beszélünk az ő esetében.

Na de a The Canyons. A film le sem tagadhatná, hogy Ellis írta, minden adva van, ami az ő nevéhez fűzhető. A fényűző Los Angeles, gazdag ifjak, producerek, feltörekvők, csillogó boulevardok, sunshine, tenger, szex... És ennyi. A színészek fapofával adják elő azokat a monológokat, amiket mintha úgy olvasnának valahonnan, a történet nem visz semerre, a hangulat lapos, az egész a végtelenségig monoton.

De mit várunk egy olyan filmtől, ahol az egyik főszereplő Lindsey Lohan, a másik pedig a való életben egy James Deen névre hallgató pornósztár? Az egésznek brutálisan bűzlő tv-film hangulata van, faék-egyszerű minden, mintha csak egy szappanoperát néznél, ahol néha befigyelnek Ellis motívumai. Ja nem, bocsánat, egy szappanoperában (állítólag!) többnyire történik valami.

Nem is húzom tovább a szót, mert ezúttal nincs mire. Ez a film valami rémesen rosszul sikerült. Tényleg imádom Ellis könyveiben azt, amikor az E/1 személyben előadott belső monológokkal megismerjük a szereplőket, de itt aztán tényleg minden mehet a levesbe. Pedig ahogy elnézem, kedvenc írónk igen csak kényelmesen érezte magát forgatókönyvírás közben, mert hamarosan újra támad néhány filmmel. A The Canyons viszont tényleg nagyon messzire kerülendő.

2/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]