The Fifth Estate [2013]

A The Fifth Estate könnyen lehetett volna az új Social Network, tulajdonképpen minden adva volt, hogy ez így legyen. Itt is megkapjuk a sajátos természetű főszereplő zsenit, aki valami újat talál ki, sőt, itt is van csatlós, akivel megromlik a viszony. Hogy tovább fokozzam: ennek a filmnek jobbnak kellett volna lennie, mint a Social Network, elvégre egy Benedict Cumberbatch & Daniel Brühl duó mégis ütősebb, mint az Eisenberg & Garfield, valamint itt világméretű botrányokról is szó esik. Mégsem lett jobb.

A történet a WikiLeaks megalakulása, az ezzel járó megannyi mizéria, lévén, hogy az oldal soha nem rejtett véka alá semmit abból, ami a világban történik valójában. A probléma a felszínes forgatókönyvben burjánzik ki, a filmet erősen sújtják a tipikus sablonok. Bár remekül indít a film, sikerül hamar elkapnunk a fonalat, de egy idő után már arra késztet, hogy engedjük azt szépen el, így az érdektelenségünk hamar unalomba fullad. Nagy kár érte. Vannak dolgok, amelyekbe kicsit jobban belemegy, jobban kiveséz, de egy ilyen média forradalom, amit a WikiLeaks elért, nagyon kevés két órában elmesélve. Egy minisorozatot inkább elnéztem volna. Persze ugyanezekkel a színészekkel.


Mondanom sem kell, hogy Benedict Cumberbatch ezúttal is remekel, bár a kissé öntörvényű, fafejű, mégis eszes karakter nem egyszer a Sherlockot juttatja eszünkbe. Daniel Brühl alakítására úgyszintén nem lehet panasz, noha nincs olyan jó, mint egy Rush-ban, mégis ők ketten mentik a menthetőt, és ehhez sokszor bizony elég a puszta jelenlétük.

Mégis a Fifth Estate sokszor nem tudja eldönteni, hogy miről is szóljon. Kapunk itt rivalizálást és botrányt is ugyan, de mégsem érezhető, hogy ez a két fontos úgymond alapkő a történetben jól megférne egymás mellett, "hála" a forgatókönyvnek. De még a rendező Bill Condon sem tudta helyén kezelni a dolgokat. Bár a filmnek van egyfajta visszafogott hangulata, amelyet a remek fényképezésnek, a stílusos operatőri munkának köszönhetünk, hellyel-közzel pedig tényleg akad néhány súlyosabb, feszültebb pillanat, mégsem merem ajánlani.

Egy dokumentarista kivitelezést sokkal inkább elbírt volna ez a história, bárminemű sallang nélkül. Cumberbatch és/vagy Brühl fanoknak kötelező, de akit igazán a WikiLeaks-történet érdekel, az nem fog minden igényt kielégítő választ kapni a filmtől.

6/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Stephen King: Az / It [1990]

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

Top 10: Found Footage filmek

The Poughkeepsie Tapes [2007]