Max Payne - Egyszemélyes háború [2008]

Max Payne előtt már csak egyetlen cél lebeg: megtalálni azt, aki brutális módon meggyilkolta a családját. Mindez nem megy túl lendületesen, azonban egy ringyó brutális halála után egykori társa összefüggést talál, mielőtt azonban közölni tudná a hírt Payne-nel, őt is megölik. A kopó szimatot fog, de van azonban, amire még ő maga sem számított...

Ha van valami, amit John Moore-nak nem szabad, akkor az a filmrendezés: nem csak az éppen tárgyalt film, de a például a 2006-os Ómen újragondolás, illetve a tavalyi Die Hard is erre adhat okot. Ideje feketelistára tenni Hollywood-ban, és akkor nem készülnének ilyen rossz filmek, mint a Max Payne. Mert igen, a Max Payne egy rossz film.

Előre szólok, hogy nem játszottam a játékkal, így nincs viszonyítási alapom. Elismerem, hogy a filmnek van hangulata. Igazi neo-noir, a hó mindig esik - vagy éppen az eső, ami a legjobb alkalom egy nyílt utcai beszélgetésre - kékes szűrőkkel dolgoztak. A stílus klasszikus elemei mind megtalálhatók, kapásból a nyitány finom utalás is lehet a Sunset Blvd. első jelenetére.


Maga a film pedig olyan, amilyen. Lassan építkezik, unalmas, ha fel is pörög, hamar leül, a cselekmény az abszolút kiszámíthatósággal halad előre, egyedül az utolsó negyedben talál önmagára, az unalmas nyomozást ugyanis felváltja egy pörgősebb akciójelenet a fináléban, bár kétség kívül nem túl hasraejtősen, de tekintettel arra, hogy mit kaptunk addig, így a vége-akció kész felüdülésként hat.

Marky Mark Wahlberg az én vesszőparipám. Elismerem, és nem tartom egy kifejezetten rossz színésznek, vannak szerepek, amik jól állnak neki, de nem igazán tudok megbékélni vele. Nyilván mindenkinek vannak ilyen színészei, akivel egyszerűen képtelen szimpatizálni. Nos, nekem Wahlberg a "favorit" ezen a téren: emberünk itt is ugyanolyan butuska faarccal nyomja végig a meglehetősen bunkó Max Payne karakterét, mint ahogy azt általában szokta.

A Max Payne-ben ott volt a lehetőség, lehetett volna jó film, csak ugye John Moore jött, látott, rendezett, és elcseszte nekünk. Kicsit pofásabb forgatókönyv és egy feszesebb rendezés kijárt volna, mert basszus, voltak pillanatok, amikor működött a dolog. Sajnos ezek elenyészőek.

4/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Hideg préda 2 / Fritt vilt 2 [2008]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Stephen King: Az / It [1990]