Film Noir [2007]

Amnéziás férfi tér magához a Hollywood feliratnál. Mellette egy holttest hever. Lelőtték. A halott kabátja zsebébe nyúlva hősünk egy rendőrjelvényt talál. A földön egy pisztoly hever. Nincs mit tenni, emberünk útnak indul, hogy kiderítse, ki is ő valójában, és hogy miért akarják minden irányból megölni? Ahogy kutakodik a saját múltja után, úgy lesz egyre nagyobb a zűrzavar.

Ezen animációs film készítői nem rejtették véka alá, milyen típusú filmet akarnak készíteni, így kapásból a Film Noir címet választották. Mondjuk azt alá kell írni, hogy ez így stimmel is. Fekete-fehér képkockák, mélabús jazz zene, a borús, dörgő égboltból alászálló esőcseppek, az amnéziás főhős narrációja, miközben megcsodálhatjuk a főleg éjszakai fényben pompázó Los Angeles szebbik, pálmafás részét. Ennyi adalék után már szinte elengedhetetlen volt, hogy a film címe Film Noir legyen.

Azonban a látványra muszáj kitérni. Aláírom én, hogy a háttér, a fényképezés, a képi beállítások mind-mind piszkosul gyönyörűek, sőt, sokszor már szinte úgy érzed, hogy nem is animációt nézel... Na de a figurák. Ha eltekintünk a szaggatott mozgástól (Archer-fanoknak talán könnyebb lesz megszokni), még akkor harmatgyenge kinézeteket sikerült megalkotni. Tulajdonképpen az egész olyan, mintha fognád a való életet, és baltával faragott arcú kirakati próbababákkal játszatnád el a sztorit. Gondoltam, idővel majd megszokom, de nem így lett.


És a történet milyen? Elismerem, a felütés akármennyire is snassz, pont olyan jól van elénk rakva, hogy rákapjunk a cuccra, és elmerüljünk a filmben. Ez tart úgy a játékidő feléig, amikor is azon kapod magad, hogy minden létező sablonnal próbálják színesebbé tenni a sztorit, de lassacskán azért leesik, hogy oké, oké, lehet, hogy nem unalmas a dolog, de mindezek mellett sajnos eléggé szagos is. Visz magával az úton, szó se róla, de nekem például az utolsó húsz perc már inkább csak fészkelődésből állt.

Tudnám-e ajánlani? Végül is egy próbát megér. Nem veszítesz vele sokat, talán még tetszeni is fog, de tény, hogy másfél óra ide vagy oda, ez bizony lehetett volna még valamicskét rövidebb. Felemás látványvilág, a létező összes noir-elemből építkező sztori, mégis olyan hangulatot áraszt, amit a műfaj kedvelőinek kár lenne kihagyni.

6/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Stephen King: Az / It [1990]

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek