Snowpiercer [2013]

2031-ben járunk. A globális felmelegedés megakadályozására tett kísérlet a lehető legrosszabbul sült el: a Földre konkrétan beköszöntött a jégkorszak. 17 éve már, hogy egy megállíthatatlan, önellátó vonat zakatol körbe-körbe a bolygón. A társadalmi elszigetelések miatt a szegényeknek lassacskán betelik a pohár. Értsd: vasszigorral bánnak velük a hátsó vagonokban, míg elöl a gazdagok nagyban dőzsölnek. És ez így nem mehet tovább. Nincs mese, lázadni kell.

Kevés olyan film van, ami ennyire megosztotta mostanság az embereket. Valójában mindkét felet meg lehet érteni. A Snowpiercer összességében remek élmény, mégis vérzik pár sebből. Nem kétlem, hogy a film alapjául szolgáló képregény egy ennél sokkal részletesebb képet nyújt, de valljuk be, hogy magában a filmben is elfért volna ennél több magyarázat, mint amit kaptunk végül. Javára szolgáljon azonban, hogy a két órás játékidő még így is lekötött végig, nem hagytak kifejezetten üresjáratot.

Szúrta a szemem viszont az a néhány gyenge CGI-megoldás. Bizony, pár helyen a Snowpiercer leereszkedik tv-film szintre a képi megvalósítást illetően, szerencsére ezen jeleneteket alaposan visszafogták, csak akkor éltek vele, amikor muszáj volt. Viszont azt nagyon érezni, hogy nem ebbe ölték bele a költségvetést. Nem szabad megfeledkezni azonban a film tempójáról: egy nagyon rövid alapozás után már bele is csapunk a lecsóba. Kapunk egy képet arról, hogy tulajdonképpen milyen nyomorban tengetik napjaikat a szegények az utolsó vagonokban, miket kell napról napra átélniük, aztán kezdetét veszi a régóta szervezett lázadás. És nem utolsósorban természetesen hajtott a kíváncsiság is, hogy mi is van a vonat elején...


Most pedig térjünk rá a színészekre. Chris Evans. Na, aki eddig egy szimpla Amerika Kapitány-szerep után mondta rá, hogy jó színész, az még nyilván nem látta a Snowpiercert. Aki pedig eddig nem tartotta nagyra, az most majd fogja. Noha a film elején ebből még mit sem mutat, viszont a végén erősen bemutatja, mire képes valójában. Tilda Swinton is feltűnik a filmben, bár elsőre nem szúrtam ki, de idővel leesett. Nem épp a jó oldalt képviseli, sőt, a maszkmesterek is rajta voltak a témán, hogy már a puszta jelenléte irritáló legyen.

Összességében annyit, hogy érdekes próbálkozás volt a Snowpiercer. Igaz, elbírt volna egy olyan forgatókönyvet, ami több kérdésre ad választ, és még egy kis pénzt a film vizuális részét illetően. Semmi okom nem lenne panaszra, így viszont marad némi szájhúzás. Egynek tökéletes élmény volt, noha nem tökéletes, de egyáltalán nem bántam meg, hogy megnéztem.

7/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Közelebb / Closer [2004]

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Exists [2014]