Pofázunk és végünk / Ride Along [2014]

- Got a little kick to it.
- Oh, shit! My stomach in my ass.
- Oh, yeah, you're ready for the streets.
- This gun should be banned.

A Ride Along egy tipikusan egyszeri szórakozás. Pontosan addig "tart", ameddig tart, megnézed, elszórakozol, de amint vége a filmnek, úgy tűnik el az élmény is. Mentségére szolgáljon azonban, hogy nem akar az év komédiája lenni, jól elvan ő a saját kis világában. Ha nem is támasztotta fel a buddy cop filmeket, egypatronos filmnek kiváló, egy szürke hétköznapot némi rágcsával megspékelve viszonylag feltud dobni.

Adva van Ben (Kevin Hart), aki már nagyon elakarja venni a barátnőjét. A lánynak van azonban egy bátyja, a kemény fából faragott zsaru, James (az ezerarcú Ice Cube), aki nem nézi jó szemmel, hogy egy ilyen mitugrász pasija van a hugának. Ben-t felveszik a rendőrakadémiára, James pedig kapva kap az alkalmon: elviszi a srácot magával járőrözni. Persze végig arra megy ki a játék, hogy össze és vissza szívatja őt.

A Ride Along azért nem lett igazán jó komédia, mert sajnos nincsenek túlzottan kiemelkedő poénok. Ülsz, mosolyogsz, de nevetésre nem nagyon késztet. Nem tudom, hogy ebben mennyire játszott közre az, hogy összesen négy személy írta a forgatókönyvet, de lehet fogadni.


Pedig a szereplő páros telitalálat. Kevin Hart jó komikusnak számít, és itt is kitesz magáért, már amennyire tud. Ice Cube pedig... nos, lássuk be, mondjuk ki: nem jó színész. De őt nem is ezért szeretjük. Egyszerűen azért a karakterért, amit általában előad. Azt a morcos medvét, akinek elég összeráncolnia a szemöldökét, és már várod, hogy mikor bök ki valami cinikus dumát a bajsza alól. Ezért bírtam a Friday-ben, és a 21 Jump Street-ben, és itt is ezért örültem annak, hogy beválogatták. Mintha csak ráírták volna a karaktert.

Vicces amúgy, hogy a fekete rapperek, akik köztudottan nem rajonganak a rend őreiért, mennyire előszeretettel játszanak hatósági embert. Lásd ugye a Jégkockát, de ott van Ice T (Különleges ügyosztály) és LL Cool J is (NCIS: Los Angeles). Irónia lenne?

Visszakanyarodva kicsit Cube-hoz: ha ismered a zenei munkásságát, és nem szinkronnal nézed a filmet, akkor egy nagyon frappánsan beillesztett kikacsintást is felfedezhetsz. De ez maradjon meglepetés.

Mindent összevetve: a Ride Along nem váltja meg a világot. Ha bírod a buddy mozikat, ha akarsz egy lazát szórakozni, akkor mindent bele, viszont az elvárásaidat ne emeld túl magasba. Nem lehet rá haragudni, nem lehet belekötni, de annyira azért szeretni sem. Két év múlva pedig érkezik a második rész, már forgatják.

6/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Stephen King: Az / It [1990]

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

The Poughkeepsie Tapes [2007]

Top 10: Egyhelyszínes filmek