Cheap Thrills [2013]

Te mennyi pénzért vágnád le a kisujjad? És mennyi pénzért ennéd meg azt? Bizony a lóvé nagy úr, és mi mással lehetne felfedni az emberi erkölcsöket, illetve azok határait, mint a pénzzel... A Cheap Thrills soha nem lesz közönségfilm, megmarad egy bizonyos réteg számára. Azon kevesek viszont, akiknek tetszett, biztosan megkapják majd a többiektől, hogyan is lehet egy ilyen filmet szeretni? Gyorsan le is lövöm a poént: nekem bejött a film, nem csak azért, mert egyedi témát boncolgat, gusztustalan jelenetek ide vagy oda, de mégis remekül van felépítve, a nézése közben pedig mindenki egy kicsit magába száll és elgondolkozik: te mennyi pénzért mire lennél képes?

Megismerjük Craig-et, a szerető családapát, akit nem csak a kilakoltatási végzés fenyeget, aznap még el is bocsátják a munkahelyéről. Este egy bárban magányosan iszogatva találkozik sok-sok év után régi barátjával, Vince-el. Hamarosan egy nagyon különös pár, Colin és Audrey társaságában találják magukat, akiknek látszólag semmi anyagi problémájuk nincs, röhögve szórják a pénzt, amit saját szórakoztatásukra alaposan ki is használnak. Hiszen pont ma van Audrey születésnapja, zseton is van, adjunk neki.


Néhány feles tequila és pár elszippantott utca után kezdődik az igazi "móka", amikor is Colin elkezdi saját kis morbid játékát a két szerencsétlen figurával: különböző feladatok elé állítja őket, bizonyos pénzösszegekért. Hamarosan a furcsa pár házában kötnek ki, ahol aztán mind az összegek, mint a feladatok nőnek. Eleinte csak olyan "apróságokról" van szó, mint a lélegzet visszatartása, a szomszéd házába való kulázás, ám ahogy egyre több szesz kerül a garatba és egyre több kokain az orrüregbe, úgy száll el Colin agya, emeli a téteket, aminek sem Craig, sem Vince nem tud ellenállni. Hiszen a pénz nagy úr. De ennyire?

Úgy tűnik, hogy igen. Főleg, ha olyan embernek ajánlják fel, aki hadilábon áll a megélhetéssel. A film amilyen morbid sokszor, annyira nagyszerű is egyben: a szemünk láttára válnak le a hétköznapi férfi emberi rétegei, vedlik át állattá, hiszen valamit holnap is enni kell, és az sem mindegy, hogy a lakásodban vagy a szabad ég alatt húzod meg magad a családoddal.

Hőseink azonban két teljesen eltérő figura. Craig már nyugis vizeken evez, megállapodott, becsületes életet él, Vince viszont a mai napig nem nőtt fel. Kurvák, drogok, maximális hedonizmus, él bele a nagy világba. Minden bizonnyal akármennyi lóvét is visz majd haza ezen az éjszakán, mindössze napok, legfeljebb hetek kérdése és újra üres a tárca. Ráadásul a játéka sem éppen sportszerű, de Colin egy szóval sem említette, mi tilos és mi nem...

A film bemutatja a teljes lealjasodást, vérbeli mizantróp alkotás, csipetnyi fekete humorral. Sokan fogják utálni, de ugyanennyien szeretni is, hiszen a sok bizarr és gusztustalan képkocka mögött egy nagyon komoly társadalomkritika is megbújik. A pénz az úr, a gazdagok pedig élvezettel játszanak a szegényekkel, akik pedig pénzért bármit. Bármit? A filmből megtudhatjuk. Mindenesetre garantálom, hogy a Cheap Thrills utolsó képkockája maximálisan belefog égni mindenki retinájába.

8/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

Final Cut - Hölgyeim és uraim [2012]

Top 10: Egyhelyszínes filmek

Stephen King: Az / It [1990]