A pokolból / From Hell [2001]

Hasfelmetsző Jack történetét többször próbálták már vászonra vinni, sajnos azonban nem igen találni olyan filmet, ami megüti azt a bizonyos szintet. Pedig tényleg megérne végre egy rendes misét, hiszen a prostigyilkos Jack sztorija tulajdonképpen egy horrorba hajazó, sötét tónusú nyomozós történet. 1888-ban, Londonban a Whitechapel nyomornegyedben öt nőt gyilkolt meg, levelekkel bombázta a rendőrséget, és nem sikerült elkapni. Hiába, a 2001-es From Hell sem egy emlékezetes produkció. Ez is egy régi pótolnivalóm volt már, bíztam is benne valamennyire, de évek múltán jó eséllyel csak arra fogok emlékezni, hogy nem tetszett.

Ennek fő oka pedig a feszültség hiánya. Mert az bizony hiányzik, hiába a korhű hangulat, az atmoszférát mintha kifejeltették volna, pedig nem ártott volna, hogy legalább a figyelmet fenntartsák. A másik, amit érdemes megemlíteni, az a túl sok, felesleges mellékszál. Hiába, ha egy olyan jóvágású főszereplőt válogatnak be, mint Johnny Depp, akkor nincs az az isten, hogy ne találjanak mellé egy fiatal lánykát. És milyen érdekes, hogy a prostituáltak közül szinte ő az egyetlen, aki nem egy khm... bányarém.


De még nem is említettem a legfontosabb dolgot, ami nálam azért kiverte a biztosítékot: a film konkrétan állást foglal a gyilkos személyét illetően. És ezzel aztán végképp a középszerű alkotások közé veti a From Hell-t, mondhatni, egy félig-meddig happy end befejezéssel zárul, de, hogy miért csak félig-meddig, azt nem árulom el, hátha veszitek a bátorságot, és rászántok két órát az életetekből erre a "remekműre". Ugyan a színészekre nem lehet kifejezetten haragudni: hiába középszerű film, Depp azért tette, ami tőle tellett, Heather Graham pedig gyönyörű, de az ismerősebb arcok közül még Ian Holm az, akit érdemes megemlíteni.

Kicsit azért érdekes, hogy a filmet jegyző Hughes Brothers a From Hell után kilenc évig nem rendezett semmit. Utána jött a The Book of Eli. Végszónak még annyit, hogyha valaki rendez végre egy normális Jack the Ripper-filmet, annak nagyon hálás leszek. Nem is tudom, talán Fincher lenne az, aki a helyén tudná kezelni a dolgot, hiszen volt rá példa, hogy egy anonim sorozatgyilkos sztoriját dolgozta fel. Mindenesetre ha eddig kihagytad a From Hell-t, akkor ezúttal óva intelek tőle, Kedves Olvasó: nem ajánlom a megtekintést.

5/10


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Top 10: Found Footage filmek

A ház hideg szíve / The Haunting [1963]

Közelebb / Closer [2004]

Péntek 13 / Friday the 13th [2009]